top of page

OM at leve digitalt - på dine vilkår

Opdateret: 26. aug. 2021

Lad mig være ærlig. Vi er mange der er mætte af digitalisering, effektivisering, teknologisering og generel distancering. Overvældelse er ofte en realitet.


Hvor visse aldersgrupper tager det som fisk i havet, og så er vi andre der skal have syn for sagen.


Uanset hvilken gruppe du tilhører (jeg deler min gruppe længere nede), så stræb efter at imødekomme digitalisering på dine vilkår! Lyt ikke til presset om at følge med, bare for at følge med.


Digitalisering, herunder virtualisering, kan føre gode ting med sig, men sker det under negativt pres kan resultatet være stress, overvældelse, manglende udnyttelse og i det hele taget blive en dyr lektie.


Her på bloggen og nyhedsbrevet gør jeg som jeg prædiker, og deler gode tips til at undgå overvældelse og komme godt igang med "virtualisering" uden at tabe medarbejderne på vejen.


Naturligvis får du også en masse gode råd og indsigt i virtuelle rundvisninger, og hvordan de kan bidrage til udviklingen i din virksomhed og organisation.


Efter 5 år i BDC3D, og (shhhhh) år på arbejdsmarkedet, ved jeg hvad der tænder og stresser folk så snart vi taler om nye tiltag, idéer, projekter og ambitioner i virksomheder og organisationer.


Observationerne spænder bredt på tværs af offentlige, private, uddannelses eller sundheds sektorer. Fra privatlivet og ind i erhvervslivet. Vi føler alle nogen grad af modstand overfor forandring, særligt af en art som vil have en direkte indflydelse på vores hverdag.


Personligt sukker jeg hver gang min familie får en ny tjeneste, som kræver endnu en fjernbetjening (hedder det det idag?), app, controller eller login. Ja, selvom jeg er en tech professionel.


Sidst jeg tjekkede mine passwords måtte jeg have den helt store kugleramme frem. Nødvendige, med mindre man ønsker at betro dem til en digital tjeneste, men unægtelig overvældende.


Jeg vil invitere dig til at omfavne digitalisering på dine egne vilkår. Tager vi kontrollen tilbage, får vi frigjort overskud og glæde.

Med det sagt, så er det ikke en altomfavnende løsning, men nærmere en mental indstilling og livsfilosofi, jeg vil dele med dig.


Prøv øjeblik at visualisér dit liv, med en genvundet følelse af lethed, frihed fra teknisk baserede elementer som du idag har i dit liv, på grund af sociale eller kulturelle forventninger.


Mange af de teknologiske og digitale elementer vi beskæftiger os med har vi selv inviteret indenfor, fordi det er oppe i tiden. Vi følger iværksættere, politikere, influencere, trendsættere og fremtidsforskere i et forsøg på at være med, at være oppe i tiden. Vi vil ikke blive efterladt på fremskridtets og udviklingens fremadstormende vej.


Det er okay at føle sig overvældet.


Vi har al ret til at sætte farten ned, sortere ud i alle de kanaler vi påvirkes af i vores hverdag, arbejdsliv og fritid.


Du har naturligvis ikke frihed til at undgå nye systemer på arbejdet- chefens ord viser unægteligt vejen - MEN chefen er der for dig på rejsen, og ansvaret ligger langt hen ad vejen dér for at få alle godt med på rejsen. Det deler jeg mere om i kommende blogindlæg.


Hvad KAN vi så selv gøre for at få reduceret følelsen af digital overvældelse i dagligdagen, hvis du hører til gruppen der længtes efter en mindre distanceret, stresset og digital hverdag?


Bloggens tip:


Skær ned på dine streaming tjenester. Beslutnings udmattelse, eller decision fatigue, kan være en reel energi tyv i vores hverdag. Føler du overvældelse i hverdagen kan du med fordel forenkle dine stunder der dedikeres til afslapning.


Overvej lige om:


  • Du har 5 forskellige tjenester eller platforme (TV2, DR, Viasat, Netflix, Disney+, Prime, HBO, Youtube....) hvor du søger efter det rette program eller materiale at slappe af med?


  • Du følger 376 konti på YouTube, og har 440 videoer gemt på din "Se Senere liste" (jeg har 440 i skrivende stund)


  • Hører der forskellige apps, controllere og fjernbetjeninger til, kan du fordoble dit antal beslutninger (hvem har nu gemt betjeningen/ orker jeg rejse mig efter mobilen/ nu er controlleren død igen / nu er alle profilerne igang og jeg kan ikke se det jeg ville / hvad skal jeg nu se ?)


  • Er dine yndlingsprogrammer spredt ud over de forskellige, så du skal huske hvad der er hvor?


  • Skal du logge ud og ind for hver gang du vil "zappe" rundt (i ved hvad jeg mener)?


En afslappende aktivitet, som at se TV, er et godt eksempel på hvordan noget afslappende kan blive endnu en dråbe i bægeret af overvældelse. Vi affinder os med det som en naturligt følge af udviklingen, men HUSK:Digitaliseringen kan holdes på et overskueligt niveau så vi kan følge med, og overskud kan genskabes ved at rense ud i det overflødige.


Mærk efter - Unfollow

Hvis du mærker negativitet indeni når en Influencer eller trendsetter dukker op i dit Twitter, Facebook, Instagram eller nyhedsflow. Du har måske ikke behov for at blive mindet om behovet for en dyrere bil, et perfekt pletfrit hjem, treretters menuer til hverdag, et taljemål størrelse negativ, eller endnu en Iron Man du ikke er i form til at gennemføre (ærlig talt, hvordan gør de det?).


Alder er underordnet. Vi kan alle blive overvældet af alt det vi IKKE er, i en tid hvor alt iscenesættes omkring os.Mærk efter - Skjul

Kontakter, venner og bekendte, kontakter som du føler dig drænet af. Du behøver heldigvis ikke partout slette dem (med mindre du vil), men at gemme Facebook eller LinkedIn kontakter som dræner dig, eller bidrager med negativitet, kan være en stor lettelse.


Gem din energi til det som er værd at blive drænet af!


Mærk efter - Tænk tilbage


Hvordan havde du det inden den dér app eller platform kom ind i dit liv. Hvad brigte du din tid på? Var det dejligt? Savner du det? Bringer appen/platformen dig en tilsvarende glæde? Hvis nej, så slet den fra din telefon og se hvordan det føles. Så længe du har dig login kan hente den igen.


En digital pause, hvor du på en realistisk måde skærer lidt ned på mulighederne og derved giver din viljestyrke et break, kan gøre underværker for energien. Du kan stadig logge ind, men den manglende app gør det mere besværligt, og det gør det nemmere at lade være.


Smart, ikke?


Tænk, og forestil dig, hvordan det ville føles at skære ned på de energirøvende indtryk og beslutninger i din hverdag?

Af egen erfaring kan jeg fortælle at det føles virkelig godt.


Og hvilken gruppe tilhører JEG så?

Selvom jeg driver en virksomhed med et virtuelt digitalt produkt og ydelser, så tilhører jeg uden tvivl sidstnævnte gruppe.


Hvis apps, platforme, tjenester (teknologiske dimser) ikke hjælper mig praktisk ved at gøre mig klogere, bringer mig glæde, overblik eller tryghed, så bruger jeg dem ikke. Hvis jeg bliver demotiveret eller trist af noget i min digitale verden, så rydder jeg ud i det. Væk med dem!


Jeg siger det samme til mine rådgivningskunder: Vi skal se på jeres behov, mulighederne og hvor meget glæde i kan få af løsningerne. Gør det ingen fornuftig og praktisk nytte, bliver en virtuel løsning bare støj, og vil være en dårlig investering.


Mange bække små, bidrager til træthed og overvældelse i vores eksistens. Det smitter af overfor vores familier, venner, karriere og vores trivsel i livet.


Kunne det være en idé for dig at gemme energien til leg med børnene, tid med venner eller familie, motion, eller andet der bringer dig nærmere dine drømme?

Summen af det hele er, at ligesom i vores fysiske verden, bør dét vi omgiver os med digitalt have en berettigelse. Sørg for at gå det efter i sømmene, måske der er nemme energi point at hente der for dig?Hav en skøn dag!

Benedicte


14 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page