top of page

OM delvist succesfulde digitale projekter

Opdateret: 26. aug. 2021

Hvor mange delvist succesfulde IT projekter har du oplevet i din karriere? Hvad gjorde dem til delvise successer? Uanset arbejdsplads og branche er 1 ting alfa og omega når nye digitale værktøjer skal implementeres: Få medarbejderne godt med.


Har du nogenside tænkt på hvor vigtigt det er at du får en ordentlig oplæring i de nye systemer og redskaber på din arbejdsplads? Det gælder ikke kun de helt store projekter, men også de lidt mindre hvor "alle jo ved hvordan man gør".


Nej. Alle ved ikke hvordan man gør




De færreste tænker over hvorfor det er vigtigt, men medarbejderne oplever konsekvensen når det fejler. Hersker der ikke en åben, tryg og imødekommende kultur på arbejdspladsen, vil mange ikke turde at stå frem af frygt for at virke dum, u-digitaliseret, gammel, mindre lønstigningsværdig og så videre.


Der er så mange måder vi kan komme til at virke inkompetente i vores daglige gang på arbejdspladsen, og mange kæmper en brav kamp for at skjule vores svagheder, fejl og mangler. Imperfektioner om du vil.


Hvad med at vende bøtten en gang?


Mange års erfaring og observationer har lært mig at virkeligheden faktisk er en helt anden.


Jeg har selv spildt 30+ år af mit liv, i kampen for perfektion og kravene jeg stiller til mig selv er fortsat ikke for børn. Jeg troede at det var dér guldet lå her i livet.


Hvor tager vi fejl, når vi på arbejdspladserne signalerer at perfektionen er det der fører fremad og opad. Udvikling og værdiskabelse finder jo sted hvor der er uudforsket og urealiseret potentiale. Der hvor usikkerheden stadig hersker, og fantasien stadig trives på det gyngende underlag.


Værdien skabes af dem der spørger om dét, de andre ikke tør spørge om. At turde risikere et spørgsmål hvor andre tier, er værdiskabende på en arbejdsplads.



Værdien og trygheden skabes, når vi får belyst dét der ikke er faldet i hak endnu. Når vi forstår at vi oftest ikke er den eneste der føler at der mangler noget, eller at uddannelsen/oplæringen halter.


Vi er alle i samme båd. Vi har alle brug for at have lov til at føle os usikre og nervøse når forandringer og nye tiltag sker omkring os. At lade som om vi er upåvirkede er at fornægte vores egen natur og instinkt.


Hvem har ret til at nægte én oplevelsen af sommerfuglene i maven, når vi tilegner os nye kompetencer, lærer at bruge et nyt digitalt værktøj der vil gøre vores hverdag nemmere på jobbet?


Dém der har sværest ved at tilegne sig avancerede digitale kompetencer, er samtidig dém der føler størst lettelse og glæde ved at opleve succesen under en god oplæring. Skab tryghed og et godt fundament for dem.

Det er jo i grunden det et godt arbejdsliv går ud på:


At udvikle os og flytte vores grænser bid for bid. At vokse som mennesker, og at med egne øjne se hvordan vi bidrager til et større hele.


Skal vi vende bøtten tilbage igen?


Dårlig søvn, ondt i maven, irritation, dårlig stemning, øget tidsforbrug og lav implementering og udnyttelse af den endelige løsning er blot nogle få ulemper ved at glemme at få medarbejderne godt med på en rejse i virksomheden.


Vel-eksekverede digitale og virtuelle projekter er overskuelige, nede på jorden og sørger for at tage højde for behovene hele vejen rundt. De gennemføres i et sprog der er til at forstå, i et miljø hvor det er OK at tilkendegive at man ikke forstod hvad der blev sagt.


De tager ikke kun udgangspunkt i et særligt niveau af kundskab, og skøjter henover alle der rangerer derunder. De får alle mand med.


At folk efterlades i kølvandet i projektforløbet, siloarbejde og manglende tværfaglig forståelse er en af de største årsager til at digitale projekter bliver kategoriseret som værende delvist succesfulde.


Eftersom distancen mellem løsningen og medarbejdere fortsat er markant, sidder folk i det stille fortsat føler sig uklare. Forvirrede eller intimiderede, måske endda bange for at fremstå svage, vælger man at markere projektet gennemført, men det bliver endnu en investering som man lader glide ned i skuffen uden at tale synderligt om dem efterfølgende.


Delvist succesfuldt.


Mit bedste tip:


Sørg for at få dine afdelinger godt igang med de virtuelle og digitale løsninger, for det er ikke alle der ved hvordan man gør. Oplæringen behøver ikke tage lang tid, men lad den finde sted, og følg op efterfølgende.


Gør det okay at indrømme at man ikke er helt med, også selvom man er en del af arbejdsgruppen.


Tryghedsskabelse vil give gevinst i både det korte og det lange løb i din organisation. Det lover jeg.


Hav en herlig dag


Benedicte






9 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page